Guld

Det har väl knappast undgått någon att det råder guldfeber i hela världen. Själv har jag köpt och sålt guld i över 30 år, men det är först på senare tid som jag har förstått hur lite kunskap allmänheten har om guld. Här kommer lite användbar information.

 

Vad är guld?

Guld är ett grundämne som fascinerat människor i alla tider. Halten guld i ett föremål mäts i karat (ej att sammanblanda med carat som är en viktenhet för ädelstenar).

 

Guldhalt

När guldet är rent och inte innehåller några tillsatser har det en halt på 24 karat. Man kan också säga att det är finguld eller 100% rent. 18 karat, som är den vanligaste halten för smycken i Sverige, består av arton tjugofjärdedelar(18/24) guld vilket är det samma som 75% eller 750/1000 guld. Resten 6/24 (25%) är t.ex. koppar som ger guldet lite rödare färg, i dagligt tal kallat rödguld.

 

Vitguld

Vitguld är en legering av guld, silver, koppar och någon vitmetall som nickel eller palladium. I Sverige slutade man använda nickel i vitguld omkring 1980. För att dölja den gula eller gråa tonen är smycken av vitguld oftast pläterade med rodium, platina eller palladium. En vanlig missuppfattning är att vitguld skulle vara mer värt än rödguld. Det kostar kanske mer att köpa vitguldssmycken då processen att framställa är mer kostsam men halten guld mäts fortfarande i karat eller %. Är vitguldsföremålet stämplat 18k innehåller det 75% guld och 25% andra metaller.

 

Smycken i guld

I Sverige fick vi under lång tid inte tillverka eller stämpla guld med lägre halt än 18 karat. Idag har man släppt på den regeln och nu förekommer både 8, 9, 10 och 14 karat. Min uppfattning är att svensken i allmänhet fortfarande anser att guldsmycken skall ha en guldhalt på 18 karat.

 

Guldrekord

Guldet noteras på de olika börserna i Dollar per Ounce (1 ounce=31,1 gram). Det medför att för oss i Sverige betyder dollarkursen väldigt mycket för priset. Man hör ofta talas om rekord för guldet och det gäller så gott som alltid noteringen i dollar.

 

Utvecklingen för guldet

Guldet har haft en otrolig utveckling de senaste åren. Det beror till stor del på det osäkra läget i världsekonomin. De som har mycket pengar söker sig till guld(och i viss mån silver) när börser och valutor känns osäkra. Samtidigt har de starka ekonomierna i framförallt Asien satsat på ädelmetaller. Hur framtiden ser ut har de skarpaste analytikerna försökt att förutspå, men sanningen är väl att ingen vet. Sverige har ju sedan andra världskriget haft en relativt bra ekonomi vilket bland annat syns på svenska kvinnors innehav av guldsmycken. Vi har till skillnad från flera andra länder inte köpt guld som investering utan till största delen som smycken.

 

Tillstånd för handel med guld

Den som vill handla med guld skall vara registrerad hos polisen. Man skall skriva inköpskvitton som är kronolgiskt numrerade. Polisen skall ha en kopia på varje inköp för att kontrollera att föremålen inte kommer från inbrott eller andra stölder.

Guldsmycken